UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage MNEMOSYNE
at the Cyprus University of Technology

ΤΕΠΑΚ: Εργαστήριο «Τεχνολογική αναβάθμιση των δραστηριοτήτων των Φορέων Πολιτισμού της Κύπρου»

Η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά  με το Ευρωπαϊκό έργο Μνημοσύνη (Η2020 ERA CHAIR ( https://erachair-dch.eu/) του ΤΕΠΑK και το Citizens In Power, εταίροι στο Ευρωπαϊκό Έργο «TheGLAMers», με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, συνδιοργανώνουν ένα εργαστήρι με τίτλο «Τεχνολογική αναβάθμιση των δραστηριοτήτων των Φορέων Πολιτισμού της Κύπρου», το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, 10.00π.μ. – 12.30μ.μ, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος ( Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία 1011 ). Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Σύντομη περιγραφή:
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι Φορείς Πολιτισμού, όπως τα μουσεία, οι γκαλερί, οι βιβλιοθήκες και οι αρχειοθήκες (Galleries, Libraries, Archives, Museums: GLAMs) υπέστησαν αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τους αριθμούς επισκεψιμότητάς τους. Για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δυσχέρειες, αρκετοί από αυτούς ψηφιοποίησαν μέρος των εκθεμάτων τους ή ολόκληρες τις εκθέσεις τους. Παραδείγματα είναι οι ψηφιακές ξεναγήσεις διάσημων αξιοθέατων και εκθεσιακών/μουσειακών χώρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί νέοι συμμετείχαν σε ψηφιακές δράσεις που διοργάνωσαν φορείς πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται ότι οι νέοι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη συνδιαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ των φορέων πολιτισμού και του κοινού.

Για τους πιο πάνω λόγους, πιστεύουμε ότι η ένταξη της σύγχρονης τεχνολογίας σε διάφορους εκθεσιακούς και μουσειακούς χώρους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας του κοινού.

Tο εργαστήρι μας με τίτλο «Τεχνολογική Αναβάθμιση των Δραστηριοτήτων των Φορέων Πολιτισμού της Κύπρου», αποσκοπεί να παρουσιάσει τα οφέλη της χρήσης της τεχνολογίας από τους φορείς πολιτισμού για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας του κοινού, καθώς επίσης και να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας για την συνδιαμόρφωση διαδραστικών δραστηριοτήτων με τη βοήθεια του κοινού.

Πριν τη λήξη του εργαστηρίου, οι παρευρισκόμενοι θα εμπλακούν στη δραστηριότητα «STOP MOTION ANIMATION» με τη χρήση φωτογραφικών μηχανών και φιγούρων Playmobil.

Εγγραφείτε ΕΔΩ: https://forms.gle/3Z12CkDdShVjK2VU7

Το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου παρουσιάζεται πιο κάτω ως έχει:

10.00 – 10.30: Παρουσίαση “H χρήση της Τεχνολογίας από Φορείς Πολιτισμού”
10.30 – 11.15: Διαδραστική Δραστηριότητα σε ομάδες, με τη συμμετοχή του κοινού σε συνεργασία με επαγγελματίες από φορείς πολιτισμού.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.30 – 12.00: Παρουσίαση αποτελεσμάτων Διαδραστικής Δραστηριότητας
12.00 – 12.30: Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων & Δικτύωση

* Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 9.45 π.μ.
** Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση και βιντεοσκόπηση από τους διοργανωτές (για χρήση μόνο υπό το πλαίσιο του έργου GLAMers).

Link : Paideia News

You might be interested in …

Skip to content