Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Poseidonia Beach Hotel στη Λεμεσό, Συνέδριο με θέμα Erasmus + “The GLAMers, the glamers overview, enhancing GLAMs youth engagement during the covid-19 crisis”. Το Συνέδριο βρισκόταν υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω της έδρας της UNESCO στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό έργο ΜNEMOSYNE (H2020 ERA CHAIR).
Στο Συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μέσω των ανακοινώσεών τους παρουσίασαν το έργο τους στις ψηφιακές τεχνολογίες σχετικά με τον πολιτισμό, τη ψηφιοποίηση και τη σχέση των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκες και Αρχεία.
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου (ΥΠΑΝ), εκπροσωπήθηκε από την Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων και Ποιήτρια κα Χρυσούλα Αλεξάνδρου, η οποία παρουσίασε τη λειτουργία των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής». Τα βιωματικά ποιητικά εργαστήρια έχουν θεσμοθετηθεί, τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΑΝ και διεξάγονται υπό την καθοδήγηση της κ. Αλεξάνδρου σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου και Ελλάδος σε μικρές ομάδες μαθητών. Στο εν λόγω συνέδριο παρουσιάστηκε η πολιτισμική δημιουργία, μέσω των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων, σε σχέση με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών ως ένα μέσο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναλυτικότερα, τονίστηκε ότι η Ποίηση αποτελεί μια βασική πτυχή του πολιτισμού. Εκφράζει και αποδίδει την ψυχή ενός λαού και λαοί χωρίς πολιτισμό δεν έχουν ταυτότητα. Οφείλουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την πολιτισμική μας δημιουργία και κληρονομιά. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένα μέσο το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Στα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο έξω και μέσα τους, να δομούν σχέσεις με αυτόν, να τον κατανοούν, να τον αναλύουν, να τον αξιολογούν, να τον ανασυνθέτουν και να δημιουργούν. Εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από εικόνες, μελωδία, κίνηση, γράφοντας παραμύθια ή διηγήματα και πρωτίστως δημιουργώντας ποίηση. Μέσω αυτής της δημιουργίας αναπτύσσουν ορθές στάσεις, συμπεριφορές, ικανότητες και δεξιότητες με μια διαθεματική προσέγγιση κι έτσι αναγνωρίζουν και αγαπούν τον εαυτό τους, οδηγούνται στη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία παραγωγής και πολιτισμικής δημιουργίας, ουσιαστικό ρόλο επιτελεί η ψηφιακή τεχνολογία. Το έργο που παράγεται στα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια αφορά ποιήματα, εικονογραφημένα παραμύθια, βίντεο, μουσικές συνθέσεις, ηχητικές απαγγελίες και αφίσες. Στις αφίσες εμπεριέχεται ένας κωδικός (bar code), δια μέσου του οποίου καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στο παραχθέν έργο του κάθε σχολείου ή των σχολείων που συμμετείχαν στο εκάστοτε Βιωματικό Εργαστήρι για το οποίο γίνεται αναφορά στην κάθε αφίσα. Επιπλέον, οι δημιουργίες των παιδιών αναρτώνται σε ιστοσελίδα των Εργαστηρίων, www.vepoiisis.schools.ac.cy, η οποία εμπίπτει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η ιστοσελίδα αυτή, δίνει τη δυνατότητα προβολής και διάχυσης του παραχθέντος πολιτισμικού έργου των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video στο οποίο παρουσιάζεται/ σκιαγραφείται η φιλοσοφία των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων.
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο παρακολούθησε και ομάδα δεκαεπτά (17) μαθητών του Λυκείου Πέτρου και Παύλου Λεμεσού, με τη συνοδεία της εκπαιδευτικού κ. Καλλιόπης Χατζηφλουρέντζου και Μαρίνας Κουνούνη, καθώς και του Διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτρη Παπαμιλτιάδη. Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών υπήρξε ιδιαιτέρως εποικοδομητική. Εξήλθαν πολλαπλά κερδισμένοι.
Η κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην Καλλιόπη Χατζηφλουρέντζου, Μαρίνα Κουνούνη και τη Μιράντα Jane Σταύρου για τη συμβολή τους στην προβολή του πολιτισμικού έργου των Εργαστηρίων. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε επίσης ,για την πρόσκληση, στον δρα Μαρίνο Ιωαννίδη, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά που εγκαθιδρύθηκε στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) από το 2018.
Πηγή : paideia-news.com