UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage MNEMOSYNE
at the Cyprus University of Technology

Πραγματοποίηση τελικής εκδήλωσης ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ «The GLAMers» στη Λεμεσό

Έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της νεανικής συμμετοχικότητας, μέσω ψηφιακών δράσεων, σε πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, το ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ «The GLAMers», με συντονιστή το ΤΕΠΑΚ, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13/02/2023 την τελική εκδήλωση του στη Λεμεσό.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που οργάνωσε η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, με το Ευρωπαϊκό έργο «Μνημοσύνη», ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, «ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειρογνωμοσύνης, ως εφαλτήριο για κοινές δράσεις στη βάση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας, που επιτρέπει στους φορείς του Πολιτισμού να αλληλεπιδρούν και ταυτόχρονα να ενισχύουν με κάθε δυνατό τρόπο το εύρος των υπηρεσιών τους προς το κοινωνικό σύνολο».

«Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού έχουμε πλήρη επίγνωση του επιτελικού αυτού ρόλου και αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες που προκύπτουν, ιδιαίτερα με την εμπλοκή των νέων, οι οποίοι έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση αλλά και στη βελτίωση της κοινωνίας, μέσω του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τις προσπάθειες της κοινοπραξίας των εταίρων που έχει δημιουργηθεί μέσω του έργου «The GLAMers» και εξέφρασε την ικανοποίηση του από την κοινή πορεία που υπάρχει με «συνοδοιπόρους σημαντικούς τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς».

Ο κ.Τουμαζής είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις μας αναγκάζουν να ενταχθούμε σε ένα άρτια δομημένο πλαίσιο συνεχούς επιμόρφωσης, το οποίο επικεντρώνεται σε τομείς ψηφιακών δεξιοτήτων και συνεχούς ενημέρωσης όσον αφορά στο μεταβαλλόμενο επίπεδο της επιστημονικής μας κατάρτισης.

Υπέδειξε δε ότι, στο χώρο του Πολιτισμού, η ανάγκη για συνεχή βελτίωση των ικανοτήτων που πλαισιώνουν τις λειτουργίες χρήσης εκσυγχρονισμένων υπηρεσιών είναι πλέον επιβαλλόμενη και όχι απλά προαιρετική.

Ευχαρίστησε, τέλος, τους νέους επιστήμονες που έφτασαν από το εξωτερικό, «πρόθυμοι να μοιραστούς τις γνώσεις και εμπειρίες τους, ώστε να ενισχύσουν περισσότερο το επιστημονικό μας υπόβαθρο», καθώς και το ΤΕΠΑΚ και τους εταίρους του, αλλά και τον Διευθυντή της έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη.

Βίντεο

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι το έργο συγκέντρωσε μια ποικιλόμορφη ομάδα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων γκαλερί, βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων (GLAM), οργανώσεων νεολαίας και πολιτιστικών ιδρυμάτων από όλη την Ευρώπη.

Σημείωσε, επίσης, ότι η κρίση της νόσου COVID-19 έχει αναδείξει σημαντικές προκλήσεις για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, αλλά και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και το ρόλο της νεανικής συμμετοχικότητας στη διασφάλιση της ανάκαμψης σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως οι πινακοθήκες, οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα του ότι τα ευρήματα του έργου θα είναι πολύτιμα για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τις οργανώσεις νεολαίας και τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπέδειξε ότι η Λεμεσός δεν είναι μόνο η οικονομική πρωτεύουσα της Κύπρου αλλά και η πολιτιστική, «μια πόλη πολλών πολιτιστικών δράσεων και με μια πολιτιστική ιστορία χιλιάδων χρόνων».

Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς το έργο που επιτελεί η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού συνεργάζεται μαζί της για την ψηφιακή διατήρηση της ιστορίας της Λεμεσού.

Στη σημασία του ευρωπαϊκού έργου αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο για την Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Χώρων) Κύπρου, Χρύσανθος Πισσαρίδης, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Θέμις Χριστοφίδου και ο Αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, Κλείτος Παϊσάνος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.

Οι στόχοι του έργου «The GLAMers» αφορούν στην παροχή καλών πρακτικών συμμετοχής των νέων, ως μέσο για την ανάκαμψη των φορέων πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην προσφορά συμβουλών και ευκαιριών κατάρτισης για την υποστήριξη των φορέων πολιτισμού στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, μέσω της συμμετοχής των νέων, στη δυνατότητα των φορέων πολιτισμού να εφαρμόσουν και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τις ψηφιακές δραστηριότητες που εμπλέκουν την νεολαία και τέλος, στην χαρτογράφηση κοινωνικών αλλαγών σε σχέση με στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές μεταξύ των φορέων πολιτισμού και των νέων, σε συνάρτηση με τις πολιτιστικές και πολιτικές αξίες, για τη βελτίωση της κοινωνίας.

Δημοσίευση: Η Φωνή της Λεμεσού | pdf file
Δημοσίευση: https://www.aftodioikisi.com.cy/ | pdf file

Φωτογραφική Συλλογή

You might be interested in …

Skip to content