Διάλεξη: «Η ψηφιακή Καταγραφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και Ρίσκα»
Διάλεξη: «Η ψηφιακή Καταγραφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και Ρίσκα»
Ομιλητής: Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης
Ημερομηνία: 19/9/2024
Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Κοινωνικών Παροχών
(απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο Διαμερίσματος Σωτήρας, Δήμου Αγίας Νάπας)
Ηλία Τηλαύγη 6, 5390, Σωτήρα Αμμοχώστου
Σύντομη Περίληψη: Η ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ένα σημαντικό έργο με τεράστιες προκλήσεις και ρίσκα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με υπερανεπτυγμένη πλούσια και πολύπλευρη ιστορία. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι απλώς ένα σύνολο αντικειμένων και μνημείων, αλλά η ίδια η φωνή και η ταυτότητα μας, η οποία διαμορφώνει τις νέες γενιές και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας. Η ψηφιακή καταγραφή αυτής της κληρονομιάς έχει τεράστια σημασία καθώς εξασφαλίζει ότι η κληρονομιά μας, ιστορία και οι παραδόσεις μας θα παραμείνουν ζωντανές και προσβάσιμες, ανεξάρτητα από φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές. Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλαπλά. Η φυσική καταστροφή, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να καταστρέψουν ανεκτίμητα αντικείμενα και μνημεία. Επιπλέον, οι ανθρώπινες καταστροφές, όπως βανδαλισμοί και πόλεμοι όπως στο 1974, αποτελούν μια συνεχή απειλή για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ψηφιακή διάσταση και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρει νέες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις. Η τεχνολογία του 21ου αιώνα επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων και την τρισδιάστατη αποτύπωση μνημείων, καθιστώντας τα ανοιχτά, διαθέσιμα και άμεσα σε όλο τον κόσμο. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, οι ανάγκες αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες και απαραίτητες. Μέσα από την ολιστική ψηφιακή καταγραφή, δίνουμε στις νέες γενιές τα εργαλεία να εξερευνήσουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύντομο Βιογραφικό: Ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην ασφάλεια σύνθετων συστημάτων στην Hewlett-Packard. Συνέχισε τις σπουδές του στον κλάδο Μηχανολογίας και Αυτοματοποίησης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με άριστα στο ίδιο πανεπιστήμιο, με το τελικό λογισμικό του να χρησιμοποιείται με 147 άδειες χρήσης σε δημοφιλή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Από το 2011 είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό. Το 2010 έλαβε το βραβείο Tartessos για τη συμβολή του στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το 2018 με δική του πρωτοβουλία το ΤΕΠΑΚ βραβεύτηκε με την Έδρα UNESCO και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Σήμερα, είναι ο διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία λειτουργεί σαν δεξαμενή τεχνογνωσίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και τοπικούς φορείς.
Ο Δρ Ιωαννίδης έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 93 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει συντονίσει το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στο ΤΕΠΑΚ, το Marie Curie Initial Training Network on Digital Cultural Heritage, το οποίο είχε στόχο την εκπαίδευση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών σε καινοτόμες μεθόδους τεκμηρίωσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2016 μέχρι το 2019 συντόνισε το Ευρωπαϊκό Έργο Virtual Multimodal Museum, το οποίο στόχευε στη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι το 2030.