Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στο ΤΕΠΑΚ σε Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό στις Βρυξέλλες
Με μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στέφθηκε η συμμετοχή του Εργαστηρίου στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο ΤΕΠΑΚ, στο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου 2023, στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών του Συνεδρίου, περίπου
το 40% όλων των Ευρωπαίων τουριστών επιλέγουν τον προορισμό τους με βάση τα πολιτιστικά του χαρίσματα.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν, συνεπώς, να καταγράψει τη δυναμική αειφόρου ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού, με αναφορά σε ανερχόμενες τάσεις, σε παραδείγματα επιτυχημένων στρατηγικών παρεμβάσεων, εξελίξεις σε προηγμένα συστήματα διαχείρισης επισκεπτών και σε νέα μοντέλα επιχειρήσεων ή/και διακυβέρνησης.
Το Εργαστήρι στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά,που κατέχει Έδρα UNESCO αλλά και Έδρα ERA, εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τον υποψήφιο διδάκτορα, κ. Ορέστη Ριζόπουλο, ο οποίος μίλησε για το δοκίμιο που εκπόνησε με τίτλο «Η ολιστική τεκμηρίωση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς του παραδοσιακού οικισμού του Φικάρδου στην Κύπρο».
Η εργασία επικεντρώνεται στη περιπτωσιολογική μελέτη του χωριού Φικάρδου στην Κύπρο, ενός οικισμού που έχει ενταχθεί στην Προσωρινή Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η παρουσίαση στο Συνέδριο επικεντρώθηκε στα βασικά αποτελέσματα τριών ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που τρέχει το Εργαστήρι:, το TExTOUR, το IMPACTOUR και το MNEMOSYNE.
Εξερευνώντας και υιοθετώντας τη ψηφιακή τεχνολογία ως καταλύτη στην υλοποίησητων στόχων τους, οι συγγραφείς του δοκιμίου έχουν αναδείξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας την περίπτωση του Φικάρδου ως αναπτυσσόμενος προορισμός πολιτιστικού τουρισμού.
Ο κ. Ριζόπουλος παρουσίασε επιπλέον την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ομάδα του ΤΕΠΑΚ με την ονομασία «e-fikardou», η οποία λειτουργεί ως εργαλείο συλλογής δεδομένων με σκοπό να προσφέρει μια μοναδική, ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιά του Φικάρδου.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα μοντέλα ολόκληρου του χωριού και των μνημείων του, ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο, ψηφιακή τρισδιάστατη ξενάγηση, εικονική περιήγηση, εικονικό εργαστήριο γαστρονομίας καθώς και χαρτογράφηση των ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών του Φικάρδου.
Η παρουσίαση έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τους διακεκριμένους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του Συνεδρίου, ως ένα καινοτόμο, οικουμενικό και, στρατηγικό εργαλείο για τη διαχείριση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Research Executive Agency και έξι (6) προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ: IMPACTOUR, Smart CulTour, SPOT, TExTOUR, INCULTUM, Be.CULTOUR.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα προγράμματα αυτά έχουν δαπανήσει 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.