Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ignition domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/digitalheritagelab.eu/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Φοιτητές του ΤΕΠΑΚ συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας για το μέλλον της Ευρώπης | UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage - MNEMOSYNE
UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage MNEMOSYNE
at the Cyprus University of Technology

Φοιτητές του ΤΕΠΑΚ συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας για το μέλλον της Ευρώπης

Για το μέλλον της Ευρώπης, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, κ. Borut Pahor, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο.

Τον Σλοβένο Πρόεδρο, μαζί με τη συνοδεία του, υποδέχθηκε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης στην Αίθουσα της Συγκλήτου, στο κτήριο της Πρυτανείας, στην παρουσία και της ηγεσίας του Πανεπιστημίου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Pahor στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ζαφείρης αναφέρθηκε στην επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία που διατηρεί το ΤΕΠΑΚ με Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς της Σλοβενίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησής του.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού «Erasmus +» και στην κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Σημείωσε ότι συνολικά 20 ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχει το ΤΕΠΑΚ με εταίρους από τη Σλοβενία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε τρέχουν αυτή τη στιγμή. «Καλωσορίζουμε αυτήν τη συνεργασία και προσβλέπουμε σε μελλοντικές κοινές δραστηριότητες», ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

«Αυτή η σημαντική επίσκεψη πραγματοποιείται ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη από την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα μας το 1974. Είναι αναμφισβήτητα αλήθεια ότι η ειρήνη και η σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική μας ανάπτυξη», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης ευχαρίστησε τον Σλοβένο Πρόεδρο για την επίσκεψή του στο ΤΕΠΑΚ και για τη συμμετοχή του σε ανοικτό διάλογο με τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας σχετικά με το κοινό μας μέλλον ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως, ο κ. Pahor συμμετείχε σε συζήτηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», η οποία διεξήχθη στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, στο ΤΕΠΑΚ, με τη στήριξη του Europe Direct Λεμεσού.

Στην ομιλία του, ο Σλοβένος Πρόεδρος εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του που επισκέπτεται το ΤΕΠΑΚ, στη σκιά, όπως είπε, του πολέμου στην Ουκρανία. «Ποιος θα το περίμενε, πριν από ένα μήνα, ότι δύο μεγάλες χώρες στην Ευρώπη θα εμπλέκονταν σε έναν πόλεμο. Είμαστε μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη. Είμαι, σαν άνθρωπος, βαθιά απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο».

Ανέφερε ότι αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των πολιτικών να βρουν μια ειρηνική λύση στην κρίση το συντομότερο δυνατόν, η οποία να τερματίζει τις εχθροπραξίες και την αιματοχυσία στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχουμε μάθει από την ιστορία.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις των φοιτητών και να έχει ένα ανοικτό διάλογο μαζί τους, ακούγοντας με πολύ προσοχή τις έγνοιες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της Ευρώπης και για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως επίσης και για μια σειρά από άλλα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα, όπως είναι η ισότητα των φύλων, η ίση εκπροσώπηση και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρίες. Ο Πρόεδρος Pahor εξέφρασε την ανάγκη για τη δημιουργία μας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς που θα σέβεται τη διαφορετικότητα και την ισότητα και για τη δημιουργία πολιτών με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τους άλλους και ιδιαίτερα προς όσους υποφέρουν.

Ο Προέδρος της Σλοβενίας επέλεξε να επισκεφτεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω και των σχέσεων και της στενής πολυετούς συνεργασίας που διατηρεί η χώρα του, μέσω του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνας, με το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, με επικεφαλής τον Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη, το οποίο κατέχει τις δυο σημαντικές έδρες, την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ και την Έδρα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου (ERA Chair) στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.  

You might be interested in …

Skip to content